Spa ini terletak di Taman Perpaduan,Ipoh Perak.Lokasi strategik berdekatan Lost World of Tambun,Sunway City Ipoh,Giant Tambun,Medan Selera,Giat Mara (3 minit),PGA Ulu Kinta,Maktab Perguruan, Tg Rambutan,Bercham,Tambun (4 minit),Hospital Pantai Puteri,Pekan Ipoh,Green Town Mall (uo),Hospital Permaisuri Bainun Ipoh,Taman Dr seenivasagam (7-10 minit)

Inside Damai Spa


Labels

Thursday, January 21, 2010

Bilik Mandi Wap
MANDI WAP HERBA (SAUNA HERBA)
RM20/SEORANG,
KUMPULAN 3-4 ORANG - RM15/SEORANG

45 Min

Mandi wap herba/sauna sudah terkenal sejak dulu lagi terutama pada masyarakat Rom, Mediterranian, Rusia dan India. Manfaat mandi sauna :
 • membantu mengeluarkan racun atau toksik dari dalam tubuh.
 • mengendurkan otot tubuh yang tegang dan berkontraksi semasa bersenam atau setelah penat bekerja. Rasa pejal dan otot yang terasa kejang setelah bekerja atau stress disebabkan oleh racun atau toksin yang terdapat pada jaringan otot.
 • memperbaiki jaringan otot sehingga membuatkan tubuh terasa lebih relaks dan segar.Bersauna ini dapat membantu membakar sehingga 300-400 kalori .
 • menjadikan kulit akan terasa lebih bersih, bertenaga, segar dan sihat.
Minum air mineral sebelum dan selepas bersauna. Kemudian duduk atau berbaring sekurang-kurangnya selama 10 minit untuk memperoleh manfaat sauna secara total.Dilarang bersauna bagi wanita yang sedang hamil atau mereka yang menghidapi masalah kesihatan yang serius. Sekiranya ketika melakukan sauna anda terasa pening atau sukar bernafas, segera keluar dari sauna tersebut.
Nota:Sebuah bilik sauna boleh menempatkan 3-4 orang dewasa.


URUTAN TRADISIONAL
RM55-60
1 jam 15min
Urutan dapat memberi kesan yang begitu mendalam, pada fizikal minda dan jiwa
individu.Sekiranya urutan dilakukan dengan teknik yang betul,ia dapat menurunkan kadar degupan jantung, merendahkan tekanan darah, meningkatkan aliran darah, merehatkan otot-otot dan sebagainya.Urutan turut merangsang pengeluaran hormon endorfin iaitu sejenis bahan kimia yang membangkitkan rasa gembira dan meningkatkan keyakinan diri.
Sebaik-baiknya kita mengurut seminggu sekali bagi mengelakkan penyakit seperti insomnia dan keletihan.Bagi memudahkan urutan dilakukan, minyak aromaterapi disaran digunakan kerana berupaya merehatkan minda. Jadi sambil meredakan ketegangan anggota badan, minda juga segar.


URUT AROMATERAPI
RM55-60

1 jam 15min
Istilah ‘Aromaterapi' sebenarnya terdiri dari dua patah perkataan: “Aroma”, yang bermakna bau, atau haruman, dan “Therapy”, yang bermakna rawatan. Aromaterapi adalah cara rawatan yang berasaskan alam semulajadi. Satu daripada prinsip asasnya adalah dengan menguatkan proses rawatan diri dengan cara merangsangkan sistem immunisasi secara tidak langsung. Kegunaan minyak essensial secara intensif amatlah meluas, daripada rawatan haruman lembut yang unik dan halus sehinggalah rawatan terapi tembusan yang mendalam.
Minyak essensial adalah intipati yang tidak berminyak, pekat dan harum daripada tumbuhan liar dan tumbuhan yang ditanam. Tujuannya termasuklah dari segi fizikal seperti melegakan otot-otot melalui urutan dan emosi; dengan menyenangkan hati dan perasaan. Dari segi semangat pula minyak essensial bermanfaat untuk mempromosi perasaan keriangan dan memudahkan meditasi.Dalam meningkatkan rangsangan terhadap struktur tertentu otak melalui deria bau, minyak pati dapat digunakan untuk mempengaruhi mood melalui beberapa kaedah lain. Urut aromaterapi adalah cara yang popular bagi merehatkan minda dan meredakan ketegangan.


URUT KAKI
RM30/30 mins
Urutan Tapak kaki juga di kenali sebagai Reflexsologi. Adalah di percayai setiap titik di tapak kaki mempunyai kaitan dengan organ dalaman tubuh badan. Teori ini mengandaikan bahawa setiap penyakit organ dalaman akan berkaitan dengan urat saraf yang berakhir di hujung tapak kaki.Setengah penyakit memerlukan kos rawatan yang tinggi. Tidak semua orang mampu untuk mendapatkan rawatan percuma dan membiayai kos rawatan masing-masing. Kaedah urutan refleksi ini amat mudah dan murah untuk di pelajari.


KAEDAH RAWATAN REFLEKSOLOGI
Sebelum sesuatu urutan dimulakan, kaki anda akan di rendam didalam sebuah bekas berisi air panas yang mengandungi herba selama sepuluh minit. Pengamal urut terapi kami akan menyapukan krim berubat di tapak kaki anda bagi melembabkan dan memberikan sedikit kelicinan ketika urutan. Buku jari jemari akan digunakan di dalam urutan ini bagi memberi beberapa sentuhan yang keras atau pun lembut ketika rawatan refleksologi sedang di lakukan. Teori refleksologi menyatakan sekiranya seseorang tidak merasai sebarang kesakitan yang kuat ketika di beri tekanan reflexsi ini menunjukkan seseorang itu mempunyai tahap kesihatan yang baik.
KEPENTINGAN URUT REFLEKSI DAN URUTAN KAKI
Jika perjalanan darah tersekat dan terhalang, kekotoran dan endapan yang ada akan tersumbat di dalam saluran darah. Maka organ tubuh badan akan terganggu dan kita boleh terkena penyakit.Salah satu punca seseorang terkena penyakit khaki adalah disebabkan tersekatnya pengaliran darah pada anggota organ tubuh seseorang. Melalui picitan dan urutan di 60 tempat titik akupunktur di kawasan tapak kaki beberapa penyakit tertentu dapat di pulihkan seperti senggal-senggal sendi, selesma dan sakit kepala dan sebagainya.Dengan mengambil pendekatan yang sederhana iaitu dengan menggabungkan urut refleksi dan urutan kaki secara tradisional beberapa penyakit kaki dapat di sembuhkan dengan segera.
FOOT SPA + PEDICURE
RM35
1 jam 


RENDAMAN KAKI HERBA
RM15
20min

Di Spa AzBudi kami menggunakan 2 cara perawatan kaki.Anda boleh memilih sama ada untuk menggunakan mesin pengurut kaki atau merendam kaki secara tradisional di dalam pasu kecil.Alat pengurut kaki dengan fungsi getaran dapat melancarkan kembali peredaran darah yang mana saraf-saraf di bahagian tapak kaki akan diurut dengan urutan yang lembut.Garam Kristal yang digunakan untuk tujuan ini mengandungi mineral dan zat galian yang berbentuk ion bagi memudahkan proses serapan mineral di dalam tubuh.Toksin di dalam badan juga dapat dikeluarkan dengan cara ini.Individu akan berasa sedikit kurang selesa pada bahagian tapak kaki apabila kaki direndam dan ia berbeza di antara individu yang lain.Sebagai contoh,seseorang penghidap gout akan berasa lebih sakit berbanding individu yang normal. Bagi rendaman secara tradisional,kaki akan dimasukkan ke dalam sebuah pasu khas bersama rempah ratus,herba-herba dan garam kristal.

LULUR / SKRUB BADAN

RM35.00
40 Min
Proses melulur dapat menjadian kulit lebih sihat,halus,lembut dan bercahaya.
Lulur rempah pula dapat memecah lemak yang berlebihan,memanaskan badan,mengharumkan tubuh serta menyerikan kulit.Kami mempunyai pelbagai jenis lulur untuk pilihan pelanggan kami seperti lulur susu,lulur buah-buahan,lulur kopi,oat,lulur garam dan lulur rempah.Tidak ketinggalan lulur segar yang diproses sendiri seperti lulur mentimun,oat,kopi,halia,beras merah.Untuk mendapatkan rawatan dengan lulur segar ini pelanggan diminta membuat tempahan terlebih dahulu.JENIS- JENIS MANDIAN
Mandi Rempah:Rm35Ramuan seperti rempah-rempah dan mineral,minyak essential.Sangat baik untuk menyerikan kulit yang kusam,menyerap racun dari tubuh,membunuh bakteria,melembutkan kulit,meringankan ketegangan/stress pada otot.Satu terapi mandian yang berkhasiat untuk kecantikan kulit.

Mandi Susu:Rm35
Rawatan susu segar bersama haruman aromaterapi dan bunga-bungaan segar yang dapat menggebu dan menghaluskan kulit,memberi cahaya pada tubuh,memutihkan dan dapat menhilangkan noda-nota hitam pada kulit.

Mandi Aura Harmoni:Rm50Susu+Bunga+Aura Seri+doa-doa yang dapat menaikkan seri wajah,menyegarkan badan,
mencerahkan kulit,membuang toksid,membuang sel mati,mengharumkan tubuh dan memberi ketenangan.Mandian ini mampu menjernihkan aura yang kotor,busuk,kusam,panas dan tidak bermaya yang menyebabkan wajah menjadi suram dan pucat.Ia juga akan membantu menstabilkan emosi,spiritual,mental dan fizikal.Anda akan tampil dengan lebih berkeyakinan dan berkarisma tinggi.Sekiranya diamalkan selalu (seelok-eloknya 2 minggu sekali) akan dapat menjadikan wajah kelihatan sentiasa berseri dan awet muda.

TANGAS DUDUK (Herba)
Masyarakat Melayu telah lama mengamalkan bertangas sebagai rawatan kesihatan dan kecantikan.Amalan bertangas adalah untuk mengeluarkan peluh,membuang toksin yang menyebabkan bisa badan. Jenis tangas yang popular ialah Tangas kering - sesuai bagi remaja terutama golongan yang mempunyai masalah keputihan, kegatalan vagina yang menyebabkan pengeluaran cecair yang berbau daripada saluran faraj.Pemakanan yang tidak seimbang, kurang penjagaan diri menyebabkan remaja perempuan mengalami masalah pada bahagian sulit.
Sekiranya tidak dirawat vagina akan mengalami alahan seperti gatal, kemerah-merahan selain mengeluarkan bau tidak menyenangkan.Had maksimum bertangas adalah 30 minit dan tidak boleh lebih daripada tempoh itu bagi mengelak dehidrasi tubuh. Bagaimanapun, bagi mereka yang tidak biasa bertangas atau baru menggunakan amalan ini, tempoh 15 minit sudah mencukupi.
Bahan tangas diperbuat daripada herba dan rempahratus menggunakan petua turun temurun masyarakat Melayu lama.Bagi anak dara yang bakal mendirikan rumah tangga, tangas wangi dilakukan tiga hari sebelum menjelang hari bahagia. Ramuan tangas wangi seperti daun pandan, bunga melur, mawar, daun cendana dan gaharu.
Tangas duduk pula menggunakan batu sungai yang dipanaskan terdahulu sebelum dibalut bersama kain yang mengandungi ramuan herba dan rempah ratus.Individu perlu duduk di atas batu berkenaan sehingga panas batu berkurangan.
Setiap jenis tangas mempunyai kelebihan yang berbeza-beza dan amalan bertangas ini perlu diteruskan terutama wanita moden hari ini. Kesibukan kerja selain menguruskan rumah tangga menyebabkan wanita mengabaikan penjagaan kesihatan dalaman.

Tangas adalah amalan penjagaan kesihatan keseluruhan tubuh badan dan bukan hanya tertumpu kepada penjagaan bahagian sulit semata-mata.Amalan ini dapat membantu wanita yang mengatasi masalah keletihan, berat badan berlebihan dan mengecutkan urat badan yang menyebabkan lendir angin dalam tubuh.


BEKAM AKUPUNTUR
RM20/point
Rm15/point jika buat 2-9point
Rm10/point jika buat 10 point & ke atas


Ianya adalah suatu kaedah moden yang dirumus untuk menggalakkan pembersihan darah melalui kulit yang menggunakan titik-titik akupuntur.Kotoran atau toksin dalam darah dapat dibuang tanpa perlu dikeluarkan dari jumlah yang sepatutnya.Kaedah ini adalah selamat dan hampir tiada kesakitan serta tidak merbahaya. Kaedah ini amat berkesan untuk menghapuskan kesakitan, mengembalikan fungsi fizikal dan menyembuhkan penyakit.Dalam jangka masa panjang, ianya beransur-ansur membaikpulih tubuh badan dan membuahkan kesihatan yang optimum.

4 comments:

 1. I love to have "Mandian Wap" as well as bekam..

  ReplyDelete
 2. I love to have "Mandian Wap" as well as bekam..

  ReplyDelete
 3. Adakah perkhidmatan untuk kaum HAWA shj?

  ReplyDelete
 4. Saya nk CONTACT nmbo boleh? Nk tanye tntg mandi wap

  ReplyDelete